Det sidste farvel

Selvom det er en uundgåelig del af livet, er det aldrig rart at skulle sige farvel til sit højt elskede kæledyr. Derfor forstår vi vigtigheden af at det foregår under rette forhold, hvor forløbet bliver grundigt forklaret, og I har mulighed for at stille spørgsmål.

Hvor skal aflivningen foregå?

I har mulighed for at vælge om aflivningen skal foregå her på klinikken, eller om I hellere ønsker at vi kommer hjem til jer. Der er fordele og ulemper ved begge dele, det kan fx være hårdt at blive mindet om stedet i hjemmet hvor man tog afsked, men ofte kan man undgå at dyret stresses af transporten ind til klinikken hvor rammerne ikke er så velkendte som derhjemme.

Hvordan foregår aflivningen?

Hvis du ringer ind og booker en aflivning til dit kæledyr, vil vi allerede her begynde at forberede jer på processen og også spørge ind til hvilke tanker I har gjort jer i forhold til hvad der skal ske med dyret efterfølgende. Hvis aflivningen er aftalt at foregå i hjemmet, ringer dyrlægen inden vedkommende er på vej og tager en snak med jer, så I er godt forberedte. Først får dyret en sprøjte i musklen som får det til at sove. Medicinen gør desuden at dyret ikke længere kan føle smerte. Når dyret sover tilpas dybt, gives aflivningsvæsken direkte i blodet eller i hjertet. Aflivningsvæsken virker giftigt på kroppen og efter kort tid vil hjertet derfor stoppe, og dyret vil ånde ud for sidste gang. Når alle reflekser er ophørte, lytter dyrlægen for sidste gang på jeres dyr og konstaterer at det er sovet ind.

Hvad skal der ske efter aflivningen?

Når man skal beslutte hvad der skal ske med dyret efterfølgende, er det vigtigste at man bruger tid på at mærke efter og træffe den beslutning som føles rigtig for dig og din familie, og der findes således intet rigtigt eller forkert.

Der findes flere forskellige muligheder, hvoraf nogle af de mest kendte løsninger er at begrave dyret i sin egen have. Her kan man få lavet et fint gravsted og har samtidig et sted at mindes sit dyr. Du har også mulighed for at få dyret begravet på en dyrekirkegård. Dette er et alternativ til hvis man ikke selv har en have, men hvis man stadig ønsker et gravsted. Dyrenes Mindegrave findes i Kaastrup. 

Man har også mulighed for at få dyret kremeret. Der findes flere former for kremering. Fælleskremering er som navnet antyder en kremering hvor afbrændingen af dit dyr sker sammen med andre kæledyr, hvorefter asken bliver destrueret. Alternativt kan man vælge urnekremering og på denne måde altid have dyret med sig i form af asken. Dyret bliver kremeret alene hvorefter asken samles op i en urne. Du kan selv vælge om urnen skal være sort, hvid eller blå, og om der skal skrives noget på den eller ej. Urnen kan herefter stå i hjemmet eller graves ned. Hvis du vælger at dyret bliver kremeret alene, har du også mulighed for at få lavet et smykke ud fra dyrets aske. På samme måde kan du også få lavet et glasminde med en lille glasfigur hvori dyrets aske indgår indeni. Asken bliver efter kremeringen sendt til Glasmindet ved denne løsning. Glasmindet har desuden mulighed for at inkludere pels i figurerne. Man klipper således en tot pels af som sendes til firmaet.

Endeligt har man også muligheden for at donere sig kæledyr til Københavns Universitet, til undervisningsbrug af kommende dyrlæger. Hvis man ønsker denne løsning, bliver man bedt om at udfylde en samtykkeerklæring, hvorefter det aflivede dyr, afhentes her på klinikken.

Ved spørgsmål er I mere end velkomne til at kontakte os, på telefon:+45 44 22 22 26 eller på mail: info@dyrlaegehusetfarum.dk