Sikker anæstesi

Nogle  gange kan det ikke undgås at vores dejlige kæledyr skal i bedøvelse for at få lavet en procedure. Det kan være noget som er opstået akut, eller noget man selv har bestilt for bedre at kunne holde kæledyret sundt og raskt. Anæstesi (en sedation eller en bedøvelse) vil derfor gøre det muligt for dyrlægen at udføre det som skal ske, uden at dyret bliver smertepåvirket eller stresset.

På Dyrlægehuset Farum har vi valgt at fokusere på dette område som en af de vigtigste emner overhovedet. Det er alt afgørende at vi som team fokuserer på rutiner og videreuddannelse indenfor dette felt. Vores dyr skal have det godt hele vejen igennem og også bagefter. Vi bruger de mest moderne bedøvelsesmetoder og overvågning til vores kæledyr. Vi dokumenterer hvad dyrene har fået og hvordan de har reageret, så vi kan give den bedste oplevelse til vores dyr. Det er ligeledes vigtigt for vores interne kvalitetssikring.

 

 

 

Vi sørger for at dyrene er mødte i stressfrie rammer, hvor der er ro og fokus på ethvert dyr. Vores dyr bliver dækket efter behov med forskellige slags smertestillende, så vi kan tillade os at bruge mindre bedøvelse. Dette er afgørende for hvor godt dyrene ligger i bedøvelse og hvor hurtigt de er ”ovenpå” igen efter proceduren, og hvor godt de heler efter deres procedure.

På Dyrlægehuset Farum bliver dyrene kontinuerligt overvåget og har tilførsel af ilt under hele proceduren.

Dyrene får endda også ilt før de bliver lagt ned i bedøvelse, kaldet ”præ-oxygenering”, som hjælper på at opretholde den højeste ilt-mætning af blodet, for at støtte kroppen bedst muligt.

Alle vores dyr får lagt et venekateter i forbindelse med en sedation eller en bedøvelse, så vi har en sikker adgang til blodbanen.

 

 

 

Dyrene bliver lagt på et blødt leje med tæpper og varmepuder og et varmetæppe, da det er ekstremt vigtigt at opretholde kroppens normale temperatur under anæstesi, for bedre at opretholde blodtrykket og forsyningen af blodet til alle organer. Ligeledes hjælper det kæledyret at komme hurtigt ovenpå bedøvelsen. I visse tilfælde kan det være nødvendigt at tilføje endnu mere varme i form af vores moderne Bair hugger.

På Dyrlægehuset Farum monitorerer vi de livsvigtige parameter mens vores dyr ligger i bedøvelse. Der monitoreres på iltmætningen af blodet, puls, respirationsfrekvens, kuldioxidniveau i blodet, blodtryk, og temperatur.

Dyrene som skal igennem en længerevarende procedure (såsom tandrens eller sterilisation) eller har et behov for dybere bedøvelse får ilagt en tubus for at vi kan sikre frie luftveje og tilføre det nødvendige blanding af anæstesigas og ilt for at sikre den rette dybde af anæstesien.

Under alle vores procedurer som varer mere end 30 minutter, eller hvis kæledyret har et specielt behov (alder, nyre- eller leverstatus) bliver der tilføjet intravenøst væske, for bedre at opretholde blodtrykket til organerne, for at tilføje det væske som kæledyret normalt ville have behov for til vedlighold af kroppens funktioner og for at hjælpe dyret med at komme hurtigere ovenpå efter bedøvelsen. I visse tilfælde kan det være nødvendigt at tilføje varme til det intravenøst væske, og det gøres med vores moderne væskevarmermaskine.

Der er altid en risiko ved at lægge et levende dyr i anæstesi, men med disse fornævnte forudsætninger og rutinerne på Dyrlægehuset Farum, sikrer vi os de bedste mulige betingelser for en god og sikker bedøvelse af vores kæledyr.

Hvalpevaccination

Bemærk siden er fortsat under opbygning. Men nedenfor følger vores anbefalinger for vaccination af hvalpe. 

For at forebygge alvorlige sygdomme anbefaler vi at vaccineres ved 8 og 12 ugers alderen. Nogle gange er det nødvendigt med en ekstra vaccine når hvalpen er 16-uger. Vi følger de nyeste anbefalinger og anbefaler derfor en vaccine igen, når hvalpen er 6 måneder - og herefter 1 gang årligt (eller efter svar på titermåling).

Her i klinikken tilbyder vi at lave titermåling efter hvalpevaccinationsprogrammet. For nogle vacciner kan vi ved hjælp af titermåling måle for antistoffer i en blodprøve, for at bestemme, hvor ofte hvalpen behøver at blive vaccineret. På den måde undgår vi overvaccination og potentielle bivirkninger herved. 

Vi vaccinerer rutinemæssigt mod følgende sygdomme: Hundesyge, parvovirus, smitsom leverbetændelse, kennelhoste, leptospirose og rabies. Hvilke vacciner der er relevante for hvalpen er en individuel beslutning, som vi altid rådgiver omkring. 

Skal I ud at rejse, skal dyrlægen kontaktes i god tid inden, for at I kan få rådgivning om de nødvendige vaccinationer og tidspunktet herfor. Det er også muligt at finde reglerne for rejse med kæledyr på Fødevarestyrelsens hjemmeside.