Fredag den 28. januar 2022 træder ny lovgivning i kraft
Opdateret 26.01.2022 klokken 14.18
Dyrlægehuset Farums arbejdsområde er først og fremmest at sikre dyrenes sundhed og velfærd for familiedyr. Vi prøver i samarbejde med Den Danske Dyrlægeforening og andre førende henvisningshospitaler for hunde, katte og de eksotiske kæledyr som kaniner og gnavere, fugle mm, at navigere igennem de nye Europæiske love som unægteligt kommer til at påvirke dit, dit dyrs og vores hverdag.... Nye EU regler har (yderligere) fokus på forsvarlig brug af antibiotika og sundhedspåvirkende medicin, og har derfor gode intentioner hvad angår at nedbringe unødvendig forbrug i dyr som ender i fødekæden, og forhåbentligt kan derved også forhindre udvikling af resistente bakterier i samfundet.
MEN problemet er at disse nye love påvirker også det dyrlægen må ordinere til din hund, din kat, og ikke mindst din kælekanin. Kaniner er pr. definition i EU erklæret som værende produktionsdyr, og dette er UFRAVIGELIGT. Lige meget hvor meget vi råber, kan du eller din dyrlæge ikke erklære at den ikke er en del af fødekæden. Lovkravene træder i kraft fredag den 28. januar, og selvom hele landets dyrlæger, Den Danske Dyrlægeforening, og mange andre foreninger, og ikke mindst andre lande, har forsøgt at råbe op omkring disse ændringer, så er der i øjeblikket ikke andet mulighed end at følge den nye lovgivning.
Hvad betyder den nye lovgivning for dig som hunde/katte/marsvineejer?
- Der bliver nye krav i forhold til recepter:
- HVORDAN dyrlæger må udskrive dem,
- HVAD vi må udskrive og formuleringen heraf - samt dyrlægens mulighed for at bestemme behandlingslængden bortfalder.
- Dette vil også betyde at det IKKE er muligt at udstede nye recepter hvis behandlingen skal forlænges eksempelvis, MEDMINDRE dyret bliver tilset af en dyrlæge på ny.
- Der bliver nye krav i forhold til resistensbestemmelser - og derfor udvidet diagnostik ved infektiøse lidelser.
Hvad betyder den nye lovgivning for dig som kaninejer?
- Det er IKKE muligt for dig at behandle din kanin derhjemme (heller ikke medicin som skal i munden), medmindre du har et medicin håndteringskursus!
- Vi fortsætter på klinikken med at behandle dyr, men du SKAL have et medicin håndteringskursus for at få udleveret receptpligtig medicin (dyrlægen har ikke pligt til at følge op på om du har dette kursus, men det er vores pligt at informere dig/spørge dig om du har det).
- Der vil være mere papirarbejde involveret når du besøger dyrlægen, pga. blandt andet tilbageholdelsestider, som er en lovbestemt karensperiode hvori et fødevareproducerende dyr ikke må indtages/deres produkter ikke på indtages - og denne periode er vi nu forpligtet til at informere jer om.
Medicinhåndteringskursus
Vi arbejder ihærdigt på at finde en løsning hvor at vi kan afholde disse kurser på klinikken, eller at vi kan henvise til andre steder der holder dette. Dette tager desværre tid. Vi vender tilbage så snart vi ved mere (vi afventer svar fra fødevarestyelsen).
Vi forstår at overstående vil vække frustrationer, det gør det også hos os! Vi kæmper fortsat for dyrene, og som nævnt FORTSÆTTER vi med at arbejde på vores kælekaniner, hunde, katte osv, som hidtil, med overstående i mente. Hvis dit dyr er sygt, skal du stadig kontakte din dyrlæge som du plejer.
Denne side vil blive opdateret med relevant information løbende, og her kan du også læse lovstoffet.
Link til forordningen: her